Teamcompetities Triathlon ‘Vereniging in Beeld’: TVA – Almere

Als er één triathlonvereniging in Nederland is met uitzonderlijk veel talent, dan is het de Triathlonvereniging van Almere wel. Met het Eredivisie vrouwenteam stond TVA al een paar keer bijna op het podium in het eindklassement, maar na een aantal vierde plekken zijn de ogen in 2021 toch echt gericht op een plekje op het podium en dan het liefst de hoogste. “Als we straks weer mogen beginnen, zijn de meiden twee jaar ouder, hebben ze twee jaar meer trainingen in de benen en zijn ze fysiek sterker. Ik denk dat als ze deze winter weer een stapje kunnen maken, de andere teams de borst nat mogen magen volgend jaar”, spreekt coach Wannie Friderichs vol vertrouwen. We spraken de coach van het TVA Eredivisie team en twee van de atletes: Silke de Wolde en Maaike Telkamp. 

Vorig jaar nam Friderichs het stokje officieel over van Ilona Eversdijk als coach, maar al langer daarvoor was hij nauw betrokken bij de vereniging. “De dames die nu in de Eredivisie zitten, ken ik echt al vanaf dat ze jong zijn. Joost (Friderichs, zoon van, red.) groeide natuurlijk ook met ze op. Ik heb ze allemaal zien opgroeien, dus dat is een hele natuurlijke flow.” Het zorgt ervoor dat het als een echte triathlonfamilie voelt die perfect op elkaar ingespeeld is. “Dat helpt wel. Je bent geen vreemden van elkaar. Dat maakt het een stuk makkelijker om iemand te coachen, want je kent een stukje achtergrond. Je kent de ouders bijvoorbeeld en weet hoe hun situatie is. Omgekeerd geeft het ook een stukje vertrouwen.” 

De Wolde: ‘Toen ik mijn zwemdiploma’s had, ging ik bij de vereniging’

Silke de Wolde is één van die meiden die opgroeide met TVA. “Ik denk dat ik bij de club kwam toen ik zeven of acht was, dus ruim tien jaar geleden. Mijn vader deed aan triathlon en zat al bij TVA. Hij vond het een leuke sport en woont in Almere, dus dan kom je er makkelijk mee in aanraking. En ik heb een twee jaar oudere broer, die ook naar TVA ging. Zo rolde ik er ook in. Toen ik mijn zwemdiploma’s had, ging ik meteen bij de vereniging.” Ondertussen racet De Wolde alweer vier jaar in het Eredivisie team van TVA. Net zoals teamgenote Maaike Telkamp. In tegenstelling tot veel van de andere Almeerse meiden ontdekte Telkamp de sport pas op latere leeftijd. “Ik denk vijf jaar geleden, ongeveer. Eerst deed ik aan atletiek en toen gingen TVA en de atletiekvereniging samenwerken.” Zo voegde Telkamp voorzichtig zwemmen en fietsen toe aan haar sportieve programma: “Het zwemmen was wel even lastig, dat kon ik helemaal niet. Dat is mijn slechtste onderdeel, maar het gaat steeds beter.” Hardlopen daarentegen is niet geheel verrassend favoriet. 

Friderichs ‘Dan is het belangrijk dat je kunt leunen op je team’

Met het RTC ook in Almere gevestigd, trainen de meiden uit de Eredivisie allemaal onder dezelfde hoede en ook veel samen. “Ze worden op het moment getraind door Paul (Verkleij, red.). Ik ben daar niet zoveel bij, al zwem ik zelf ‘s ochtends en dan kom ik ze vaak tegen”, vertelt Friderichs. “Qua trainen hoef ik mij eigenlijk niet zoveel met ze te bemoeien. Dat gaat allemaal via Paul. We doen wel eens gezamenlijk fiets- of looptrainingen. Het is wel goed om de teams dan even bij elkaar te hebben, de Eredivisie en 1eDivisie is dan samengevoegd.” Het groepsgevoel dat nu volop aanwezig is, is iets wat gekoesterd moet worden, gelooft Friderichs. Zeker als de vrouwen straks overstappen vanuit de junioren naar de elite. “Dan is het belangrijk dat je kunt leunen op je team. Zolang je junior bent, zijn er genoeg wedstrijden; je kunt elke week wel ergens starten. Je kunt als elite nog steeds óveral starten, maar het is wel de vraag wat je rol dan zal zijn. Gelukkig zijn de meiden talentvol genoeg om ook op dat niveau mee te kunnen doen, maar het is wel meer individueel. Hard tegen hard. Bij de junioren is het allemaal leuk en beschermd. Dat wordt daarna iets minder. Het is fijn als je dan thuis je team hebt.” 

De Wolde: ‘Voor ieder wat wils’

De meiden – maar ook de jongens uiteraard – zoeken elkaar dus graag op. Niet alleen in training, maar ook daarbuiten. “We hebben echt een leuke groep om mee te trainen bij TVA en we doen veel dingen samen. Ook buiten het trainen hebben we nog jeugdkampen, iets dat veel gezelligheid geeft”, aldus De Wolde. “De meesten van het Eredivisie team trainen in het RTC Almere, dus daardoor trainen we veel samen. Ik denk wel vier keer per week.” En je hoeft niet per se op topniveau triathlon te doen om van deze sfeer te genieten: “Ik denk dat we voor ieder wat wils hebben. Ook als je niet zoveel zin hebt om heel veel uren te trainen, zijn er mogelijkheden. We hebben een brede vereniging, zowel qua niveau als leden.” 

Telkamp: ‘We hebben altijd een goede invaller’

Het ‘geheim’ van het TVA Eredivisie team zit hem deels in het groepsgevoel, maar ook in het feit dat de atleten nog heel jong zijn helpt, denkt Telkamp. “Daardoor hebben we elk jaar wel weer een stap kunnen zetten. We hebben een breed team met meiden die allemaal Eredivisie waardig zijn. Dus als iemand geblesseerd of ziek is, hebben we altijd een goede invaller. We hebben bijna nooit een zwak persoon in het team.” 

Friderichs: ‘Motiveren hoef je ze niet, ze zijn al enorm gemotiveerd’

Om in 2021 het mooie doel van een podiumplek – of liever nog de winst – waar te maken, gaat Friderichs nog met RTC-trainer Verkleij rond de tafel. “Alles heeft nu even stil gelegen, maar we hebben vanuit TVA wel een beleidsplan gemaakt. Anderhalf jaar geleden hebben we dat gepresenteerd: we willen het Eredivisie team verder ontwikkelen. Vanaf januari gaan we bij elkaar zitten en plannen maken voor 2021. Ik kan wel graag gezamenlijk trainingen met ze willen doen, maar vanuit het RTC en de bond krijgen die meiden schema’s en ik moet me daar wel op aanpassen. Dus ik zal ook met Paul rond de tafel moeten gaan zitten en kijken hoe hij daarin kan supporten, zodat we op één lijn komen. Het zijn jonge meiden en je wil ook niet teveel gaan doen. Motiveren hoef je ze eigenlijk niet, want ze zijn super gemotiveerd. Maar je moet het wel een team houden. Het is nu leuk en gezellig, maar dat moet ook zo blijven op het moment dat er teleurstellingen zijn. Die kun je natuurlijk krijgen.” Om deze stappen te kunnen zetten, hoopt Friderichs ook nog een nieuwe sponsor te vinden voor het team: “Het zou heel erg fijn zijn om een sponsor te hebben die met dit mooie team verder wil groeien. Dat zou ons heel erg kunnen helpen.” 

BRON: 3athlon

Menu