AKT en triatlon passen naadloos bij elkaar

De gemeente Almere stimuleert haar bewoners om hun beweeg- en (top)sporttalent verder te ontwikkelen. Daarom is het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) in het leven geroepen, een expertisecentrum op het gebied van sport en bewegen. Almere DEZE WEEK belicht diverse kanten van het AKT. Deze week: talentcoach Merijn Schuurman van de Regionaal Training Centrum (RTC) van de bond én van de Triathlon Vereniging Almere.

“Het AKT betekent veel voor het RTC Triatlon”, vertelt Merijn Schuurman. “We zijn er vanaf het begin bij betrokken. Dat is logisch, want triatlon bestaat uit drie verschillende sporten: zwemmen, fietsen en lopen. Het AKT werkt veel vanuit het ASM, het Athletic Skills Model. Dat model gaat er van uit dat een topsporter beter wordt als hij meerdere sporten beoefent waardoor hij op een hoger niveau komt en ook nog langer op dat niveau kan acteren.”

Beweger

Een topsporter moet een goede beweger zijn, en veelzijdig ontwikkeld. “Een triatleet heeft die veelzijdigheid al”, zegt Schuurman. “Doordat wij binnen het AKT samenwerken met RTC’s van andere sporten worden onze atleten ook betere bewegers en leren ze van collega ‘talenten’ uit andere sporten en omgekeerd. Daarnaast kan het ook zijn dat goede bewegers met wie we in contact komen wellicht hun (nieuwe) passie ontdekken in de triatlon een overstap als zij-instromer. Triatlon is een laat-specialisatie-sport dus dat is heel goed mogelijk.”

Gezamenlijke RTC-training

“Wij deden afgelopen jaar al zelfstandig ASM-trainingen met ons RTC, nu gaan wij na de zomer hier een grote stap voorwaarts in maken door dit samen met andere Almeerse RTC’s binnen het AKT te doen op een of twee vaste momenten in de week. Dit geeft niet alleen de atleten een extra mogelijkheid om zich te ontwikkelen, maar zeker ook de trainers. Als trainer krijg je ook een kijkje in de keuken van een talentcoach uit een andere sport. Een deel kan sport specifiek tot nieuwe inzichten leiden maar een groot deel van talentontwikkeling is ook generiek. Pubers blijven pubers, of ze nu aan triatlon doen of aan windsurfen.”

Bron: Almere Deze week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu